Djevojčica iz Afganistana : hraniteljica / Deborah Ellis ; [prevela s engleskoga Lidija Vinković] ; [ilustrirao Dražen Jerabek]
Djevojčica iz Afganistana : hraniteljica / Deborah Ellis ; [prevela s engleskoga Lidija Vinković] ; [ilustrirao Dražen Jerabek]. 2. izd.
Autor
Ellis, Deborah
Ostali autori
Jerabek, Dražen [ilustrator]
 
Vinković, Lidija [prevoditeljica]
Izdanje
2. izd.
Nakladnik
Zagreb : Znanje, 2011
Materijalni opis
111 str. : ilustr. ; 22 cm
Nakladnički niz
Biblioteka Stribor
Napomena
Prijevod djela: The breadwinner.
 
Bilješka o ilustratoru: str. 109.
Anotacija
Roman o jedanaestogodišnjoj djevojčici Parvani iz Afganistana koji trpi pod talibanskim režimom. Talibani su nametnuli oštre zakone za žene i djevojčice. Škole su zatvorene, ženama nije bilo dopušteno raditi, izlaziti bez muške pratnje, morale su poštivati stroga pravila odijevanja. Svi koji su bili učeni, pogotovo koji su završili strane škole bili su na meti talibanske milicije. Tako i Parvanin otac koji je na silu odvučen u zatvor. Nikog nije briga kako će njegova obitelj preživjeti. Parvana reže kosu, preodijeva se u dečka i prehranjuje obitelj uz visoki rizik da bude otkrivena. Topla priča o hrabroj, pametnoj i snalažljivoj djevojčici koja je prisiljena odrasti bez djetinjstva, u stalnom strahu za vlastiti život kao i za živote članova svoje obitelji.
Jezik
hrvatski
Standardni broj
ISBN 978-953-324-433-4
Građa
Knjigaknjiga

ELLIS, Deborah
Djevojčica iz Afganistana : hraniteljica / Deborah Ellis ; [prevela s engleskoga Lidija Vinković] ; [ilustrirao Dražen Jerabek]. - 2. izd.. - Zagreb : Znanje, 2011. - 111 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Stribor)
Prijevod djela: The breadwinner. - Bilješka o ilustratoru: str. 109.
ISBN 978-953-324-433-4