Jezik i beletristika / Ivo Pranjković
Autor Pranjković, Ivo
Nakladnik Zagreb : Disput, 2003
Materijalni opis 251 str. ; 20 cm
Nakladnički niz Biblioteka Četvrti zid ; knj. 11
Napomena Str. [253]: Bilješka o autoru.
Bibliografija: str. [213]-236.
Predmetna odrednica Andrić, Ivo, 1892-1975 (pripovijetke) - jezična analiza
Cesarić, Dobriša, 1902-1980 (Željeznicom) - jezična analiza
Laušić, Jozo, 1936-2002 (Samostan) - jezična analiza
Dizdar, Mak, 1917-1971 (Kameni spavač) - jezična analiza
Šimić, Antun Branko, 1898-1925 (poezija) - jezik
Pešorda, Mile, 1950- (poezija) - jezična analiza
Alić, Salih, 1906-1982 (poezija) - jezična analiza
Desnica, Vladan, književnik, 1905-1967 (o hrvatskom jeziku)
Kumičić, Eugen, 1850-1904 (djela) - jezik
Kajan, Ibrahim, 1944- (poezija) - jezik
stilistika : lingvistika
hrvatska poezija - 1960/1980. - stilistička analiza
Klasifikacijska oznaka 821.163.42.09 Hrvatska književnost. Književna kritika. Prikazi
Anotacija Šesnaest kroatističkih rasprava napisanih između 1973. (kada je objavljen prvi Pranjkovićev stručni prinos pod nazivom "Lingvostilistička analiza Cesarićeve pjesme "Željeznicom'") i 2003. godine, raspoređenih u tri cjeline. U prvoj su dvije općeteorijske i/ili općemetodološke rasprave, u drugome osam rasprava o pjesništvu, točnije, hrvatskom pjesništvu šezdesetih i sedamdesetih godina, odnosno o opusu pojedinih hrvatskih i/ili bošnjačkih pjesnika (A. B. Šimića, D. Cesarića, S. Alića, M. M. Dizdara, I. Kajana i M. Pešorde). Treći dio sadrži rasprave o djelima proznih pisaca (E. Kumičića, I. Andrića, A. Muradbegovića, V. Desnice i J. Laušića). Na kraju knjige objavljen je popis izvora i literature, biobibliografska bilješka, pojmovnik, kazalo imena i bilješka o autoru.
Jezik hrvatski
Standardni broj ISBN 953-6770-38-5
Građa Knjigaknjiga
Katalog
  • Upute
Usluge
  • Moja iskaznica | Za članove
Knjige
Zaštićeno autorskim pravom ©1999.-2019. Knjižnice grada Zagreba i VIVaInfo d.o.o. Sva prava pridržana.